Putting red and blue lights on your car is illegal in every U.S. state when the vehicle is driven on public roads. Those two colors together are reserved for police, fire, and ambulance vehicles, and depending on what you do with them, the consequences range from an equipment citation to felony charges for impersonating a law enforcement officer.
Why These Two Colors Are Off-Limits
Drivers are trained from the moment they get a license to pull over for red and blue flashing lights. That reflex only works if the signal means one thing. When a civilian car shows those colors, other motorists brake, swerve, or pull to the shoulder for no real emergency, which is exactly the hazard the rule exists to prevent.
The National Highway Traffic Safety Administration has said directly that blue is a color many states reserve for emergency vehicles, and that drivers who unexpectedly encounter blue lights on other vehicles “could take potentially inappropriate actions.”1National Highway Traffic Safety Administration. NHTSA Interpretation Letter – Legg1 NHTSA also reads the federal lighting standard as prohibiting non-approved colors on new vehicles because “non-standard colors could cause momentary confusion in other drivers, diverting their attention from lamps that signal driver intention, such as stop lamps and turn signal lamps.”2National Highway Traffic Safety Administration. NHTSA Interpretation 24200.ztv – Motor Vehicle Lighting Devices
Federal Rules Set a Floor, but State Law Is What Catches You
At the federal level, Federal Motor Vehicle Safety Standard No. 108 limits production vehicles to white and amber in front, red in the rear, and amber or red turn signals.3eCFR. 49 CFR 571.108 – Standard No. 108 Lamps, Reflective Devices, and Associated Equipment Blue is not on the approved list.
Federal law also bars manufacturers, dealers, rental companies, and repair shops from knowingly making factory safety equipment inoperative. Under 49 U.S.C. § 30122, those businesses cannot install non-compliant lighting that disables what the standard requires.4Office of the Law Revision Counsel. 49 USC 30122 – Making Safety Devices and Elements Inoperative That statute does not reach a private owner modifying their own car. NHTSA has acknowledged that whether non-standard lighting is allowed on a vehicle in use is “at bottom a matter of State law.”2National Highway Traffic Safety Administration. NHTSA Interpretation 24200.ztv – Motor Vehicle Lighting Devices
And every state fills that gap. State vehicle equipment codes independently ban unauthorized emergency lighting on civilian vehicles. The specifics vary in two important ways:
- Some states make it illegal to have red or blue emergency-style lights mounted on your vehicle at all, powered on or not. In those states, driving to a car show with a deactivated light bar on the roof is enough for a citation.
- Other states focus on whether the lights are displayed or activated on a public road, which gives a little more room for off-road or show vehicles that keep lights covered in transit.
Classification varies too. Some states write the offense as a basic equipment violation with a fine. Others treat any unauthorized display of red or blue as a misdemeanor. A setup that gets a warning in one state can get your car impounded in the next, so there is no safe interstate configuration.
Who Is Actually Allowed to Use Red and Blue
State statutes grant red-and-blue authority almost exclusively to a short list of designated emergency vehicles:
- Law enforcement vehicles, including police, sheriff, and state trooper vehicles, and authorized unmarked units.
- Fire apparatus, including engines, ladder trucks, and chief’s vehicles on calls.
- Ambulances and EMS vehicles, both publicly operated and private services under contract.
The lights themselves do not grant any authority. They are the visible signal of a designation that already exists in state law, and that designation is what obligates other drivers to yield.
What About Volunteer Firefighters and EMTs
Volunteer firefighters and volunteer EMTs are the most common exception people point to, and the rules are narrower than most assume. Most states allow volunteers to display a single courtesy light on their personal vehicle when actively responding to a call. In many states that light must be a single blue, a single red, or a green rotating or flashing unit, depending on the jurisdiction, not a full red-and-blue setup. Volunteers typically need written authorization from a fire chief or EMS director, and some states require a formal permit.
The legal weight of a courtesy light is also lighter than people think. In many states, a volunteer’s courtesy light is a request for other drivers to yield, not a command. It signals that the driver is trying to reach an emergency, nothing more.
A few other narrow authorizations exist in some states, including red lights and sirens for organ transport vehicles. Private security vehicles are generally restricted to amber on public roads even where colored lights are allowed on private property.
Underglow and Decorative LEDs
A lot of people asking this question are not thinking about rooftop light bars. They want to know whether red or blue LED strips under the car are legal. There is no federal rule specifically on underbody lighting, so the answer comes entirely from state codes, and the pattern across most states looks like this:
- Red facing forward is prohibited in nearly every state because it can be confused with emergency or taillamp signals.
- Blue in any direction is prohibited in nearly every state because it mimics police lights.
- Flashing or pulsing underglow is prohibited almost universally, regardless of color.
- Amber, white, or green underglow is permitted in many states, provided the lights do not flash and the bulb itself is not directly visible.
Some states allow decorative lighting only when it is covered and unlit on public roads, which effectively limits it to car shows and private property. If you want underglow you can drive with, stick with steady amber or white and check your state’s vehicle code before installation.
Penalties: Fine, Misdemeanor, or Felony
The penalty scales with what you did. Simply having emergency-style lights mounted on the car is an equipment violation in many states, usually a fine plus an order to remove the lights. Switching them on while driving typically pushes the offense into misdemeanor territory, with a larger fine and the possibility of a criminal record.
The serious penalties come when red and blue lights are used to influence other drivers. Clearing traffic for yourself, running red lights behind a flashing light bar, or actually pulling another vehicle over crosses into impersonation. Most states classify impersonating a law enforcement officer as a felony, and the unauthorized lights become direct evidence of intent. At the federal level, falsely pretending to act under the authority of the United States and acting in that capacity carries up to three years in prison.5Office of the Law Revision Counsel. 18 USC 912 – Officer or Employee of the United States
Vehicles with unauthorized emergency lighting can be impounded in some jurisdictions. The lights are typically confiscated, and courts may add community service or probation to any fine. Insurance consequences follow too, since insurers treat equipment violations as a signal of risky driving.
Buying a Retired Police Car or Ambulance
Decommissioned police cars, ambulances, and fire vehicles come up at auction regularly, and some still have light bars attached. Buying one does not give you the right to keep the lights operational. Once the vehicle loses its emergency designation, the new owner is treated like anyone else running unauthorized emergency lights. You are expected to remove or permanently disable the emergency lighting before driving on public roads. Some auction sellers do this before delivery, but many do not, and the legal responsibility sits with the buyer.
The federal § 30122 rule does not help here, because that statute covers safety equipment installed under federal motor vehicle safety standards, not emergency lighting added by a department after the fact.4Office of the Law Revision Counsel. 49 USC 30122 – Making Safety Devices and Elements Inoperative State law controls, and in practice that means stripping or disabling the lights before you drive the car on a public road.
Off-Road Vehicles, Show Cars, and Private Property
State vehicle equipment laws govern vehicles operated on public roads. A vehicle that stays on private property or on off-road trails is generally not subject to these restrictions, which is why aftermarket retailers can legally sell red and blue LED bars with no questions asked. The legal problem is almost always getting the vehicle to the trail or the show.
Driving on a public road, even briefly, with unauthorized emergency lights visible can trigger an equipment violation. Some owners cover their light bars with opaque covers during transit. In states that focus on whether lights are “displayed” or “in use,” a full cover may help. In states that define the violation as having the equipment installed at all, a cover changes nothing. Trailering the vehicle to shows is the only approach that is clearly safe. Driving under your own power with a visible light bar depends entirely on the exact wording of your state’s code and on the officer’s discretion.